DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIZ,
Son yıllarda antroposantrik kökenli çevre tahribatı ve özellikle iklim değişimleri hem Dünya hem de bilimsel çevrelerin gündemini önemli ölçüde meşgul ediyor. Ormansızlaşma, biyolojik çeşitliliğin azalması, hava, su ve toprak kirliliği, asit yağmurları ve çölleşme gibi problemler artık göz ardı edilemeyecek boyutlarda. Gerek bilimsel çevreler gerekse sivil toplum ya da devlet kurum ve kuruluşları bu tahribatların önemi ve yapılması mümkün koruma yöntemleriyle ilgili sayısız araştırma yürütmekte, toplumu bilgilendirici toplantı ve etkinlik yapmaktadır.
Yukarıdaki problemler göz önüne alındığında, Paleontoloji ve Stratigrafi bilimlerinin Yerküre’nin derin tarihindeki çevresel, iklimsel ve yaşamsal faktörlerin değişimleri, yorumlanması ve zaman-mekan çerçevesinde doğru konumlandırılması konusunda ürettiği bilgilerin ne denli kritik olduğu kolaylıkla anlaşılır. Jeolojik geçmiş, yukarıda sıralanan olayların büyük bölümünü sayısız kez yaşamıştır. Canlılık sayısız kez tükenme noktasına gelmiş, ancak yaşam bir şekilde kendi kendisini onararak her seferinde devam etmenin bir yolunu bulmuştur. Jeolojik geçmişin sessiz tanıkları olan fosiller tüm bu olayların izlerini ve daha fazlasını kendilerinde saklarlar. Bunlar doğru okunduğunda, Yerkürenin yakın geleceğinde neler yaşanabileceğini ve ne tür tedbirlerin alınması gerektiği öngörülebilir.
Bu nedenle 23. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı’nın ana temasını “Yerkürede değişim: çevre, yaşam ve iklim” olarak belirledik. Amacımız, Yerküre’nin geçmişinde de benzer olaylar olduğunu hatırlatmak ve yakın geleceğe dair oluşturulan projeksiyonlarda Paleontoloji-Stratigrafi bilimlerinin kendi görüşlerini bilim çevreleriyle paylaşmaktır. Elbette, 23. Paleontoloji Stratigrafi Çalıştayı’nda aynı zamanda biyostratigrafi, paleocoğrafya, paleoekoloji, jeolojik miras, evrimsel biyoloji ve evrimsel antropoloji gibi konulara da yer verilecektir.
23. Paleontoloji-Stratigrafi Çalıştayı 29-30 Eylül-1 Ekim 2022 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ev sahipliğinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşecektir. Çalıştayın 29-30 Eylül 2022’deki bölümünde davetli konuşmalar, bildiriler, fotoğraf gösterileri gibi etkinlikler yer alacaktır. 1 Ekim 2022 tarihinde ise Şanlıurfa’da bulunan, Fırat Nehrinin üzerinde konumlanmış, hem doğal güzelliklerin hem de tarihi kalıntıların yer altığı Halfeti ve yerli/yabancı herkesin ilgisini çeken, Neolitik dönemin başlangıç tarihini günümüzden 12 bin yıl öncesine taşıyan Göbeklitepe ve muadili Karahantepe kalıntılarına sosyal bir gezi düzenlenecektir.
Sözlü ya da poster bildiri göndermek isteyen meslektaşlarımız ekli ÖZET formatına uygun olarak hazırlanmış bildiri özetlerini (Türkçe ve İngilizce olarak) en geç 21 Ağustos 2022 tarihine kadar aşağıdaki elektronik posta adreslerinden birine gönderebilirler. Programda sıkışıklık yaratmamak için meslektaşlarımızın en fazla iki bildiri/etkinlik ile çalıştaya katılmaya özen göstermelerini rica ederiz.
Yüz yüze katılamayacak meslektaşlarımız için çevrimiçi (zoom) seçeneği gelen talebe göre değerlendirilecektir.
Konaklama ile ilgili bilgiler bir sonraki duyuruda paylaşılacaktır.
23.Paleontoloji-Stratigrafi Çalıştayı’nda tüm akademisyen, meslektaş, öğrenci ve bilim gönüllülerini çalıştayımızda görmeyi arzu eder, saygılar sunarız.